- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Iran jarruttaa ydinsulkusopimuksen tarkistusta
Ydinsulkusopimuksen tarkistuksen valmistelukokous (http://www.un.org/NPT2010/ ) aloitti työnsä vappua edeltävänä maanantaina Wienissä. Tarkoitus oli, että valtiot keskustelisivat runsaat pari viikkoa ydinaseisiin liittyvistä ajankohtaisista haasteista, ja ennen kaikkea ydinsulkusopimuksen eri artikloiden toteutumisesta.
Kalevi Suomela Rauhanliiton ja Laura Lodenius Sadankomitean edustajina osallistuivat konferenssin alkupäivinä Suomen delegaation työhön kokouksessa kansalaisjärjestöjen neuvonantajina, seuraten erityisesti kansalaisyhteiskunnan oheisohjelmia ja erityisseminaareja.
Sääntöjen mukaan kokouksen esityslista tulee hyväksyä konsensuksella. Iran, joka ilmeisesti pelkäsi keskustelua maan kyvyttömyydestä täyttää sopimuksen kaikkia velvoitteita, esti kokouksen esityslistan hyväksynnän ensimmäisen kokousviikon ajan.
Kansalaisjärjestöt puolestaan jatkoivat työtään. Oheistapahtumat pyörivät, vaikka kokoussali ammotti tyhjyyttään enimmän ajan. Neuvotteluja käytiin lähinnä takahuoneissa ja käytävillä. Toisella viikkolla päästiin vihdoinkin asiakäsittelyyn.
Ajankohtaisia aiheita ovat Iranin mahdollisen ydinasekehittelyn lisäksi huoli ydinasevaltioiden ydinaseistuksen uusimisohjelmista (USA:n avaruuskilpi, ja Iso-Britannian Trident -ohjelma) ja ydinasevaltioiden ilmeinen kyvyttömyys sitoutua ydinaseiden riisumisen lopullisen aikataulun asettamiseen.
Paljon keskustelua herättävä on myös USA:n ja Intian valmisteilla oleva ydinteknologiayhteistyöhön liittyvä sopimus, joka toteutuessaan antaa ydinsulkusopimukseen kuulumattomalle Intialle oikeuden ydinteknologiaan ja tätä kautta epäsuorasti hyväksynnän Intian ydinaseelle.
Kansalaisjärjestöt ja monet valtiot ovat olleet huolissaan koko kansainvälisestä ydinaseita koskevasta sopimusjärjestelmästä. Yhä useampi uusi valtio näyttää havittelevan ydinasetta ja vanhat ydinasevaltiot näyttävät riisumisen sijaan alkavan uusia aseistustaan. Selkeää on, että Kiinan ja Intian nousu vaikutusvaltaisemmiksi tarkoittaa myös jonkintyyppistä uutta maailmanjakoa.
EU:lle ydinaseriisuntakysymys on kinkkinen. Kahdella jäsenmaalla on ydinase ja useissa on ydinaseita sijoitettuina. Eurooppalaiset kansalaisjärjestöt suunnittelivat Wienissä erityyppisiä ruohonjuuritason kampanjoita elvyttämään uudelleen ydinaseiden vastaista työtä Euroopassa.
Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat mukana Abolition 2000 (http://www.abolition2000europe.org/ ) verkostossa, jonka tavoite on lopullinen täydellinen ydinaseriisunta..Toinen liike, jossa on mukana suomalaisia, on kaupunginjohtajien Mayors for Peace -liike (http://www.mayorsforpeace.org/ ). Se aktivoi paikallisia yhteisöjä rauhantyöhön ja ydinaseiden vastaiseen työhön. Ensimmäisinä kaupunkeina Suomesta mukaan ovat liittyneet Varkaus ja Maarianhamina ja monessa kaupungissa ja kunnassa on myös kansalaisaloite asiasta odottamassa käsittelyä.
X X X .
Nuclear Proliferation Treaty (NPT) on suomeksi ydinsulkusopimus. Ydinsulkusopimus on keskeisin ja kattavin ydinaseriisuntaan liittyvä ja ydinaseiden leviämistä estävä kansainvälinen sopimus.
Sen puitteissa ydinasevaltiot lupaavat pitää huolta, ettei ydinasemateriaali leviä heidän käsistään ja että ne tähtäävät kohti lopullista ydinaseriisuntaa myös omalta osaltaan. Samassa yhteydessä ydinaseettomat valtiot sitoutuvat olla hankkimatta ydinaseita, mutta voivat halutessaan käyttää ydinvoimaa rauhanomaisesti.
NPT Prep.Com on käytetty akronyymi ja lyhenne, jonka taakse piiloutuu ydinsulkusopimuksen tarkastuskonferenssin valmistelukokous. NPT Rev.Com on itse sopimuksen tarkistuskonferenssi.
Hyväksyttyjä ydinasevaltioita on viisi: Usa, Venäjä, Kiina, Iso-Britania ja Ranska. Ydinase tai kyky sellaisen tuottamiseen, tiedetään olevan myös salaa Israelilla sekä Intialla, Pakistanilla ja Pohjois-Korealla.
Lisätietoja:
http://www.reachingcriticalwill.org/legal/npt/prepcom07/events.html