- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Rauhanviikonloppu Rauhanasemalla
Rauhanasemalla järjestettiin 7.-8.11. Sadankomitean rauhanviikonloppu. Tapahtuma oli avoin kaikille kiinnostuneille. Viikonlopun ohjelmassa käsiteltiin Sadankomitean toimintaan liittyviä teemoja. Viralliseen ohjelmaan kuului monenlaista aina Rauhankoulusta asiantuntioiden luentotyyppisiin keskustelutilaisuuksiin.
Lauantaina viikonlopun aloitti aamukahvien jälkeen kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) vierailu. Haavisto alusti oman kokemuksensa pohjalta rauhanneuvottelujen käytännön todellisuudesta. Alustuksen jälkeen keskustelu etenkin afrikkalaisista konflikteista kävi kuumana.
Haaviston vierailun ja mukavien lounaskeskustelujen jälkeen Rauhankoulun koordinaattorit Tuomas Urho ja Johanna Laaja johdattivat osallistujia väkivallattomuuden teemaan draamatyöskentelyn keinoin. Työpajassa syvennyttiin Gandhin henkilöhistoriaan ja väkivallattomuuden aatteeseen. Työskentely herätti sekä iloista naurua että vakavaa keskustelua.
Lauantain viimeisen esityksen sodan räjähtämättömistä jäänteistä ja asepalveluksesta piti Sadankomitean varapuheenjohtaja Jan Koskimies. Osanottajat kuulivat räjähtämättömistä miinoista ja rypälepommeista, niiden vaaroista, uhreista ja niiden vastustamisen mahdollisista muodoista. Tässä tilaisuudessa, niinkuin muissakin rauhanviikonlopun tapahtumissa esitettiin paljon kysymyksiä puhujalle, ja keskustelua syntyi kiitettävästi.
Luennon jälkeen alkoi Aliaksen pelaaminen rauhaan liittyvillä sanoilla, saunominen ja vapaamuotoinen toiminta. Tunnelma oli rento, muodollisuuksia ei juurikaan kaivattu ja kaikki pääsivät mukaan keskusteluun. Lämpö ja ilo sopivat illan tunnussanoiksi.
Sunnuntaina Rauhanasemalle saavuttiin kello 11 aikaan. Päivän ohjelma alkoi Greenpeace -järjestössä vapaaehtoisena toimivan ja siviilipalvelusta suorittavan aktivistin Topias Salosen esityksellä. Hän kertoi väkivallattomasta kansalaistottelemattomuudesta, omakohtaisista kokemuksistaan Greenpeacen riveissä ja yleisesti järjestötoiminnasta. Samassa yhteydessä harjoiteltiin väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden keinoja käytännössä.
Toinen puhuja sunnuntaina oli Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. Aiheena olivat Suomen rauhanliikkeen, erityisesti Sadankomitean lyhyt historiikki, asevarustelun syyt sekä moraali ja politiikka sen takana ja pienaseisiin liittyvä politiikka maailmalla ja Suomessa.
Yhteishenki oli koko viikonlopun ajan todella hyvä, ja kanssakäymisessä oltiin tasavertaisia toisten kanssa. Tapahtumaa kuvailisi hyvin reilu ja rento tunnelma. Rauhankysymykset kiinnostavat selvästi nuoria. Toivottavasti vastavanlaisia tapahtumia saadaan nähdä vielä paljon tulevaisuudessa.
(kirjoittaja suorittaa tet-jaksoaan Sadankomiteassa)