- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Ofog ei kumarra lakeja
Disarm08 -leiri antaa huutia aseteollisuudelle
Kun radikaalin, ruotsalaisen Ofog-verkoston rauhanaktiivit matkaavat maailmalla rauhanaktioissa, lähes kaikki heistä päätyvät putkaan. Väkivallaton kansalaistottelemattomuus on heille itsestään selvä juttu. Kesäkuussa Ofog järjestää jo toisen kerran Disarm-leirin Karlskonan asetehtailla.
Andreas Hedfors, kuvat
Skotlannissa, Faslanen ydinasetukikohdassa lokakuussa 2007 järjestetyssä Big Blockade -mielenilmauksessa ruotsalaisen Ofog-rauhanverkoston kymmenen aktiivia lukkiutuivat toisiinsa putkien avulla – ja saivat putkareissun. Pari päivää myöhemmin osa heistä käveli ja yksi ui läheiseen Coulportin ydinasetukikohtaan. Tuloksena oli näyttävät otsikot skotlantilaisessa mediassa. Ryhmän tarkoituksena oli tehdä hampaattomaksi uudet, ydinasetukikohtaan tunkeutumista koskevat terroristilait. Pääsiäisenä 2008 ofogilaiset olivat jälleen aktiivisia kansalaistottelemattomuudessa, kun heistä kaikki muut paitsi lehdistövastaava pidätettiin NATO Game Over -massatapahtumassa Brysselissä yrityksestä kiivetä Naton päämajan aitojen yli. Aseistakieltäytyjäliitto on tehnyt jo useamman vuoden yhteistyötä Ofogin kanssa, lähinnä matkaamalla kansainvälisiin mielenilmauksiin samoilla AKL:n organisoimilla busseilla.
Radikaali ja hierarkiattomuuteen pyrkivä Ofog-kansalaistottelemattomuusverkosto sai alkusysäyksen vuonna 2001:
”Olin Tukholmassa ystävieni luona käymässä, kun kolme naista Trident Ploughshiresista – Ulla Röder, Ellen Moxley ja Angie Zelter – vastaanottivat siellä vaihtoehtoisen Nobelin palkinnon. He saivat sen kansalaistottelemattomuudesta skotlantilaista ydinaselaboratoriota vastaan. Oikeuslaitos oli vapauttanut kolmikon vedoten kansainvälisiin, ydinaseet kieltäviin lakeihin. Innostuin tästä tapahtumasta. Onnistuimme saamaan kokoon 35 ihmistä, joiden kanssa matkustimme Faslaneen Skotlantiin mielenosoitukseen ottaaksemme osaa kansalaistottelemattomuuteen. Matkan jälkeen päätimme kutsua ryhmäämme Ofogiksi”, Malmössä asuva Oscar Schön, 29, kuvailee.
Ruotsista aseita Irakiin
Vuoden 2001 Faslanen tempauksen jälkeen Ofog matkasi vastaavaan mielenilmaukseen Belgiaan. Ensimmäisen mielenilmauksen Ofog järjesti itse vuonna 2005 avaruuden militarisoimista vastaan Norjan Fauskessa. Viime kesänä Ofog kutsui keski-Ruotsiin Karlskonan kaupunkiin rauhanaktivisteja ympäri maailmaa ottamaan osaa Disarm07-leirille. Ohjelmassa oli muun muassa kansalaistottelemattomuustapahtumia paikallisia asevalmistajia eli BAE Systemsiä ja SAABia vastaan. USA käyttää ruotsalaisten valmistamia aseita esimerkiksi Irakin sodassa.
”Neutraalista imagostaan huolimatta Ruotsi on asukaslukuunsa nähden suurin aseiden myyjä maailmassa”, Ofogissa vuodesta 2005 toiminut Kimo Kjernmoen, 31, kertoo.
Tulevana kesänä (12.-19.6.) Ofog järjestää Disarm08-leirin. Päämielenilmaus on asevalmistajien porteilla 17. kesäkuuta, jolloin rauhanaktiiveja ympäri maailmaan pyydetään osoittamaan tukea tempaukselle lähimmillä kansainvälisen BAE Systemsin toimipaikoilla.
Syksyllä Malmössa järjestettävän Euroopan sosiaalifoorumin yhteyteen 17.-19. syyskuuta Ofog on suunnitellut European Peace Action -rauhantapahtumaa, joka kutsuu aktivisteja ympäri Eurooppaa luomaan kansainvälistä rauhanverkostoa, osallistumaan seminaareihin aiheinaan muun muassa Nato ja militarismin globalisoituminen. Totta kai ohjelmassa on myös suoraa toimintaa eli väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta asevalmistajia vastaan.
Suorat keinot tärkeitä
Oscar pitää tärkeänä mielenilmauksia Natoa vastaan:
”NATO Game Overissa osoitimme mieltämme Natoa ja sitä vastaan, että Ruotsi lähestyy sotilasliittoa. Tällaista vastarintaa pitää mielestäni syventää. Ruotsissa ei juurikaan keskustella siitä, että maa on lähellä liittymistä Naton sotiin.”
Kimon ja Oscarin mielestä kansalaistottelemattomuus on luonteva tapa ”seisoa sotien ja epäoikeudenmukaisuuksien toteutumisen välissä”.
”Kansalaistottelemattomuudesta toimintakeinona pitäisi tehdä normaalimpaa Ruotsissa. Julkiset kansalaisliikkeet eivät juurikaan käytä sitä. Ruotsissa ei yhtä lailla hyväksytä tottelemattomuutta kuin vaikkapa Belgiassa tai Skotlannissa. Mielestäni on tärkeää laittaa painetta päättäjien suuntaan, mutta myös vielä suoremmilla keinoilla yrittää lopettaa mielestäni rikollista toimintaa – kuten aseiden valmistamista. Kansainvälisen verkostoitumisen lisäksi on tärkeää tuoda asioita esiin paikallistasolla”, Oscar tuumaa.
Hierarkioita vastaan
Valtaosa Ofogin aktiiveista löytyy Göteburgista, mutta verkostolla on paikallisryhmät myös Malmössa ja Tukholmassa. Oscarin arvioiden mukaan Ofogin mielenilmauksiin on ottanut osaa noin 200 ihmistä, mutta noin 30 näistä on lopulta ”todella” aktiivisia. Kimo korostaa, ettei kaikki Ofogin toiminta suinkaan ole kansalaistottelemattomuutta – ja että kaikkia toimintamuotoja pyritään arvostamaan Ofogin sisällä yhtä lailla kuin ”machompaa” kansalaistottelemattomuutta. Verkosto on esimerkiksi järjestänyt katuteatteria, organisoinut tapaamisia päättäjien kanssa ja jakanut informaatiota tapahtumissa.
Kimolle ja Oscarille on tärkeää itse rauhanaiheen ja kansalaistottelemattomuuskeinojen lisäksi myös verkoston pyrkimys hierarkiattomuuteen: Ofogissa ei ole hallitusta tai mitään titteleitä jaossa. Päätökset pyritään tekemään konsensuksella aina kunkin toimintaryhmän ja aiheen parissa.
Osaa suomalaisista rauhanaktiiveista on kummeksuttanut se, etteivät ruotsalaiset salli Disarm-leireillä päihteiden nauttimista. Siinä missä osa suomalaisista on kansainvälisillä reissuilla nauttinut ilolientä jopa kaksi käsin, ruotsalaiset ovat yleensä yhdessä päättäneet alkoholipolitiikasta ja jättäneet tissuttelut joko vähiin tai jopa nollatoleranssiin. Ruotsalaisten aktiivien ilonpitoa tämä ei ole vähentänyt: nauraminen on hyvin yleistä, samoin kuin erilaisten teatterileikkien leikkiminen tai vaikkapa jonglööraus. Kimon mukaan kaikkien osallistujien huomioiminen on Ofogissa tärkeää:
”Ensinnäkin kaikki eivät tunne oloaan mukavaksi alkoholin lähellä. Ei pitäisi olettaa kaikkien olevan ok alkoholin kanssa, vaikka juominen onkin hyväksyttävää valtakulttuurissa. Joukossamme on sellaisia, joilla on hyvin huonoja kokemuksia alkoholista tai muista päihteistä. Näidenkin ihmisten pitää voida tuntea olonsa turvalliseksi tapahtumissamme. Toinen syy juomattomuuteemme on, että mielestämme alkoholin käyttö ei kuulu vastuulliseen aktivismiin. Suurin osa meistä ei ole absolutisteja, mutta juovat tapahtumien ulkopuolella. Aktivismissa haluamme voida luottaa täysillä niin itseemme kuin muihinkin toimijoihin. Se on tärkeää ryhmädynamiikalle.”
Lisätietoja:
www.ofog.org/disarm08/disarm08-0
Valokuvat otettu viime kesänä Karlskonassa Ofogin järjestämällä Disarm07-leirillä.