- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Rauhanjärjestöt tempaisivat Irakin sotaa vastaan
Irakin sodan syttymisen viisivuotispäivänä rauhanjärjestöt organisoivat Helsingissä useita tapahtumia. Lasipalatsin edessä oli sodanvastainen jäätymisperformanssi, Narinkkatorilla infoteltta ja illalla ravintola Kirjassa näytettiin dokumentti Yhdysvaltain harjoittaman kidutuksen taustoista. Paikalle oli saapunut Abu Ghraibissa palvellut korpraali Canyon Porter.
Mikael Kallavuo, teksti ja kuvat
Maaliskuun 19. päivä suomalaiset rauhanjärjestöt tempaisivat yhteistyössä Helsingissä tapahtumia Irakin sotaa vastaan. Sodan syttymisestä oli kulunut viisi vuotta. Lasipalatsin edessä nähtiin käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisäsen ideoima performanssi ”5”, jossa tavallisen näköiset ihmiset pysähtyivät klo 17 kesken kävelynsä paikoilleen ja seisoivat viisi minuuttia täysin aloillaan. Teoksesta sai symbolisen vaikutelman, kuinka päivittäin käynnissä oleva sota vaikuttaa koko ajan arjen taustalla. Performanssiin osallistui muutama kymmenen ihmistä.
Narinkkatorilla oli rauhanjärjestöjen yhteinen infoteltta, josta ohikulkijoille jaettiin tietoa sodasta. Paikalla käväisi keskustelemassa noin 200–300 ihmistä. YLE:n puoli yhdeksän uutisissa nähtiin pätkä rauhanjärjestöjen tapahtumista. Illalla ravintola Kirjassa esitettiin dokumentti Taksi pimeyteen, joka käsittelee Yhdysvaltain nykysodissaan käyttämiä kidutuskeinoja. Elokuvan mukaan kymmeniätuhansia ihmisiä on pidätetty ja kohdeltu systemaattisesti vastoin Geneven kansainvälisiä sopimuksia.
Dokumenttia seuraamaan oli saapunut korpraali Canyon Porter, joka on palvellut Irakissa USA:n joukoissa, Abu Ghraibin vankilassa, viisi kuukautta. Porterin työnä oli ollut kerätä kuulustelumateriaali ja analysoida sitä. Tarkoituksena oli saada selville Irakin Baath-puolueen päätekijät. Nykyään Tallinnassa asuva Porter selosti vankilan olosuhteita ja tapahtumia sekä vastasi kysymyksiin.
Armeija vaientanut sotilaat
Kun Abu Ghraibin kidutuskuvat paljastuivat huhtikuussa 2004, Porter oli jo Saksan Wiesbadenissa. Armeija kielsi sotilaita kertomasta tapahtumista ja vihjasi rankaisevansa tottelemattomia.
Porter kertoo olleensa toinen niistä kahdesta ensimmäisestä sotilaasta, jotka avasivat suunsa toimittajille – tosin hän teki sen nimettömänä. Porterin mielestä on itsestään selvää, että Abu Ghraibin tapaukset tuli saattaa julkisuuteen. Mies ei tee itsestään sankaria, mutta ei liioin syyllistänyt yleisesti ottaen amerikkalaisia sotilaita. Porterin mukaan niille amerikkalaisille yksiköille, jotka Irakissa toivat eniten pidätettyjä, annettiin erityispalkinto. Niinpä jotkut yksiköt vangitsivat pidätysoperaatioiden aikana sivullisia, kuten naapureita, vain täyttääkseen kiintiöt ja saadakseen erityispalkinnon.
Irakissa on palvellut jo useita satoja tuhansia amerikkalaisia. Abu Ghraibin vankila on hiljattain lakkautettu hyvin todennäköisesti mediaskandaalin vuoksi, ja se on ryöstetty tyhjäksi.