EU yhdenmukaistaa ampuma-aselakeja

Kirjoittaja:

Saksan Erfurt ja Winnenden, Ranskan Toulouse ja Montauban sekä Norjan Utøya – muun muassa näillä eurooppalaisilla paikkakunnilla on viime vuosina tapahtunut vakavia ampumavälikohtauksia, joissa on surmattu useita ihmisiä. Joukkosurmien jälkeen on kaikissa maissa käyty julkista ja paikoin kiivastakin keskustelua ampuma-aseiden säätelystä. Tämän seuraus näkyy nyt myös EU:ssa, joka on aloittanut jäsenmaiden ampuma-aselakien yhdenmukaistamisen.

Kuva: leiforion, flickr cc

Keskustelu ampuma-aseista on ollut hankalaa sen liikkuessa kahden päinvastaisen näkemyksen välillä. Aseita puoltavan kannan mukaan ampuma-aseet ovat laillisia, kun vastakkaisen kannan mukaan aseet ovat tappamista varten. Ampuma-aseita käytetään muun muassa metsästykseen, riistakantojen hoitamiseen, olympiatasoiseen kilpaurheiluun tai niitä museoidaan historiallisista syistä. Johtuen aseiden monista käyttötarkoituksista niistä ei voida puhua yhtenä ryhmänä.

Sadankomitea on nyt julkaissut tiiviin katsauksen EU:n toimenpiteisiin aseellisen väkivallan ennaltaehkäisemiseksi. Se on samalla helppo perusteos, joka sisältää kaiken olennaisen ampuma-aselakien vertailemiseksi.

Lue julkaisu Sadankomitean sivuilta.

Lehden numero: