- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Sämpylät vaivaamatta
Reseptini ovat lähes poikkeuksetta sellaisia, että niillä valmistettu ruoka on herkullista, mutta sen eteen ei ole tehty yhtään ylimääräistä työtä. Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?
- 9 dl vehnäjauhoja
- 4 dl ruishiutaleita (tai muita puurohiutaleita, ei kuitenkaan pikapuuron valmistusaineita)
- 3 dl siemeniä (esimerkiksi auringonkukansiemeniä)
- 2 tl suolaa
- 1 tl kuivahiivaa
- 8 dl vettä
Sekoita ensin kuivat ainekset toisiinsa ja sen jälkeen lisää joukkoon vesi ja sekoita huolellisesti. Tämä taikina kannattaa tehdä aamiaissämpylöitä varten viimeistään edellisenä iltana pöydälle kohoamaan. Peitä kulho pyyhkeellä. Pitkä kohotus säästää tekijän vaivaamisen vaivalta. Jos haluat tehdä taikinan vieläkin aikaisemmin, esimerkiksi illalla on muuta tekemistä, voi taikinan tehdä vaikka useampaakin päivää aiemmin, mutta jos aiot antaa taikinan kohota pidempään kuin noin 10 tuntia, laita se jääkaappiin pyyhkeellä peitettynä. Montaa minuuttia ei taikinan tekoon tarvitse käyttää, teki sen koska vain.
5-96 tunnin kuluttua nostele pellille kahdella lusikalla korkeita kekoja taikinasta ja paista 225 asteessa uunissa 12-15 minuuttia. Jos haluat, niin pinnalle voi vielä ennen paistamista ripotella siemeniä, leseitä tai vaikkapa vehnäjauhoja koristeeksi.
Ja vielä lopuksi, tähän aikaan vuodesta monet villivihannekset ovat parhaimmillaan. Jos et vielä tunne villivihanneksia, niin opettele tänä keväänä vuohenputki. Se on helppo tunnistaa, niitä kasvaa melkein kaikkialla ja ne ovat mietoja ja herkullisia. Niitä voi sekoittaa vaikka silppuna näitä sämpylöitä piristämään.
Vuohenputki. Parhaimmillaan vuohenputki on toukokuussa, ennen kukintaa, mutta pieniä ja keskikokoisia lehtiä voi syödä läpi kesän. Ruuaksi sopivat vihreät lehdet, niissä on mieto ja herkullinen maku. Kuva: Kari Pihlaviita/Flickr