- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Sadankomitea rakentaa Rauhankylää Itä-Timoriin
Sadankomitea aloitti Rauhankylä-hankkeen Itä-Timorin maaseudulla yhteistyössä paikallisen järjestön kanssa. Järjestön johtaja Nuno Rodriques vieraili Suomessa kesän alussa kertomassa projektista.
KUVATEKSTI: Nuno Rodriguez pelasi Maailma Kylässä -festivaaleilla Ihmisoikeuspeliä kilpakumppaneinaan Sadankomitean Kalle Sysikaski ja kansalaisjärjestöjen konfliktinehkäisyverkosto KATUn puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Pelin vätäjänä toimi YK-liiton tiedottaja Inka Leisma.
Sadankomitea ja Itätimorilainen Institute for Popular Education -järjestö (IPE) ovat aloittaneet pitkän yhteistyön seurauksena syntyneen Rauhankylä-hankkeen Itä-Timorin maaseudulla, Bucolin kylässä. IPE:n johtaja Nuno Rodriguez kävi toukokuun lopussa Suomessa Sadankomitean vieraana. IPE:n toiminnalle on keskeistä osallistavat menetelmät ja pitkäjännitteinen työskentely osana paikallista yhteisöä. Muutos halutaan aloittaa ruohonjuuritasolta.
Vuonna 2006 Itä-Timor ajautui väkivaltaiseen konfliktiin sotilaiden ja poliisin eri ryhmittymien välillä. Yhteenottoja seurasi maan sisäinen pakolaiskriisi ja turvallisuustyhjiön pääkaupungissa täytti poliittista konfliktia heijastellut jengiväkivalta. Kansainvälinen yhteisö lähetti sotilaita ja poliiseja rauhoittamaan tilannetta. Maan hallitus kaatui korruptioepäilyjen saattelemana.
Kriisin jälkeen avustusjärjestöjen määrä Itä-Timorissa kasvoi räjähdysmäisesti. Rodriguez kritisoi monia suuria järjestöjä:
”He vain tulevat ja jakavat rahaa ympäriinsä.”
Suurten järjestöjen eri puolilla maata vetämät, kolmesta kuuteen kuukauteen kestävät projektit näyttävät hyvältä toimintakertomuksissa, mutta aika ei riitä paikallisen kapasiteetin rakentamiseen. Lyhyistä hankkeista on Rodriguezin mukaan usein enemmän haittaa kuin hyötyä.
”Kun projekti on ohi, kyläläiset kokevat, etteivät he pysty tekemään enää mitään ilman, että ensin kirjoittavat avustushakemuksen”, Rodriguez kertoo.
”Aikaisemmin maassa oli vastarinta-ajalta periytyvä massaorganisaatio, joka huolehti kaikesta. Nyt yhteisön tehtävät ovat pirstaloituneet pienille paikallisille toimijoille, jotka ovat riippuvaisia ulkomaisista avustusjärjestöistä.”
Kun järjestöt vaihtavat kylää alle puolen vuoden välein, on vanha mekanismi hajotettu, mutta tilalle ei olla ehditty luoda kestävää vaihtoehtoa.
Osallistavia menetelmiä yhteisöön
IPE on työskennellyt Bucolin kyläyhteisön kanssa jo puoli vuosikymmentä. Tarkoitus on pysyä saman yhteisön kanssa, kunnes kylä pystyy ottamaan hankkeen haltuunsa ja jatkamaan toimintaa itsenäisesti. Hankkeessa yhteisöä kehitetään osana kylän päivittäistä toimintaa ottaen huomioon kaikki yhteisön jäsenet. Käytännön tavoitteisiin kuuluvat koulutuksen, terveydenhuollon ja perinteisten elinkeinojen kehittäminen. Käytännön työn kautta yhteisölle siirretään myös taito osallistavista menetelmistä ja dialogista sekä niiden itsenäisestä soveltamisesta. Näin pyritään luomaan malli, jossa yhteisö pystyy kehittämään itseään osallistavan demokraattisesti ja ratkaisemaan konfliktinsa rauhanomaisesti.
Sadankomitea on tehnyt yhteistyötä IPE:n – aikaisemmalta nimeltään Sahe Institute for Liberation – kanssa kymmenkunta vuotta. Nuno Rodriguez vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa Itä-Timorin itsenäistyttyä vuonna 2002.