- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Pääkirjoitus: Edessä uusi kylmä sota?
Brittien perinteikkäästä rauhanliikkeestä Campaign for Nuclear Disarmament (CND) ei ole kuulunut mitään pitkään aikaan. Kunnes toissa päivänä sain sähköpostiin tiedon, että CND aloittaa syyskuun seminaarilla: USA:n ohjustentorjuntajärjestelmä - kohti uutta kylmää sotaa? Seminaarikutsussa herätellään henkiin uutta Euroopan laajuista kampanjaa USA:n Tähtien Sota -hanketta vastaan.
Roistovaltioiden, Iranin ja Pohjois-Korean, uhkan torjumisen nimissä USA olisi sijoittamassa uusia ohjustentorjuntajärjestelmään liittyviä tukikohtia Tsekin tasavaltaan ja Puolaan. Vanhoja on jo kaksi Englannissa, Yorkshiressä. Venäjä kokee, että uudet suunnitelmat uhkaavat itse asiassa sen olemassaoloa.
Toukokuun lopulla, vähän ennen presidentti Bushin vierailua, 2000 mielenosoittajaa marssikin jo Prahassa USA:n suunnitelmia vastaan. Kaksi kolmasosaa kansasta vastustaa USA:n suunnitelmia, eikä Bushin hankkeen toteutuminen enää ole ollenkaan varmaa.
Vaikka näiden uusien ydinasetukikohtien pystyttäminen viivästyisi tai peruuntuisi, ydinaseisiin liittyviä huolenaiheita riittää. Ydinaseiden täyskieltoa tavoitteleva kansainvälinen Abolition 2020-verkosto kehottaa kampanjoimaan USA:n ja Intian välistä ydinkauppasopimusta vastaan. Sopimus tullee esille syksyllä kokoontuvassa NSG-järjestön kokouksessa. Järjestö on ydinteknologian viejämaiden yhteenliittymä ja Suomi on yksi NSG:n (Nuclear Suppliers Group) 46 jäsenestä.
USA:n ja Intian välillä valmisteilla oleva sopimus avaisi maiden välisen ydinteknologian ja -materiaalien kaupan, jonka YK:n Ydinsulkusopimus (NPT) nyt kieltää. Intia on jättäytynyt yhdessä Israelin ja Pakistanin kanssa NPT:n ulkopuolelle. Kaikki kolme maata ovat hankkineet ydinaseistuksen.
Kaksi vuotta valmisteltu kauppasopimus on ollut vastatuulessa sekä USA:ssa että Intiassa, ja se on hyväksyttävä molempien maiden parlamenteissa. Sopimukseen tarvitaan myös NSG:n hyväksyntä.
Toivottavasti Suomen hallitus toimii niin, että sopimus hylätään. Ydinaseet ovat vakava uhka kehitykselle ja inhimilliselle turvallisuudelle. Kylmän sodan näyttämöä ei enää haluta pohjoiseen, mutta ei eteläänkään.