- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Roskaliike 15 vuotta
Minulla on vahva rauhanliiketausta ja kun perustimme Roska päivässä -liikkeen tyttärieni kanssa vuonna 2000, heti alusta lähtien monenlaiset ihmiset ovat halunneet liittyä mukaan roskia keräämään.
-Me olemme Ilkka Taipaleen kanssa olleet alusta asti ihastuneita Roskaliikkeeseen. Lähes joka päivä toimimme liikkeen periaatteiden mukaan: aina löytyy kaduilta ja kujilta roskia poimittavaksi, sanoo Vappu Taipale.
Roska päivässä -liike tarkoittaa jokapäiväistä pientä huolenpitoa yhteisestä ympäristöstämme. Liike on sydämen ja omantunnon liike, jäsenrekisteriä ei ole. Kutsumme mukaan ainakin yhden ihmisen. Viimeisimmät uudet jäsenet ovat Etelä-Afrikasta ja Amerikasta.
Kokemus rauhanliikkeestä näkyy muun muassa siinä, että olemme pyrkineet tietoisesti kutsumaan mukaan hyvin erilaisia ihmisiä. Roskaliikkeessä on mukana ihmisiä kaikista puolueista, eri kulttuureista, eri uskonnoista, eri sosiaaliryhmistä. Kaksi presidenttiä, yksi kuningas, leipäjonon asiakkaita, lukuisia julkisuuden henkilöitä, hoivakodin asiakkaita, kehitysvammaisia.
Liike ylittää myös lajien välisiä raja-aitoja. Roskaliikkeen jäsenet ovat opettaneet myös koiriaan keräämään roskia. Videoiden mukaan ainakin yksi norsu ja yksi varis keräävät roskia.
Roskaajat ovat oppimiskykyisiä ihmisiä
Vappu Taipale puhuu pienten huolenpidon töiden voimasta. Hän näkee Roskaliikkeen tuottavan yhteiskuntarauhaa ja hyvinvointia.
-Suomen hyvinvoinnin salaisuus on vapaaehtoistyössä ja talkoissa, sanoo chileläinen ystävämme. Mongoliassa meitä katsottiin kummeksuen, kun nostimme roskia suurelta kentältä "Tämä kuva pitäisi saada televisioon, esimerkiksi kaikille", sanottiin. Gabonin roskaisille kaduille tämä liike olisi pitänyt organisoida. Jos piha ja puutarha ovat kunnossa, leikkaussalikin on sairaalassa ensiluokkainen. Pienestä isompaan, pienestä teosta yhteiseen hyvinvointiin.
Suomen Luonnonsuojeluliiton vuosien takainen puheenjohtaja Heikki Simola huomasi roskia kerätessään, että hänellä oli tapana heittää tupakantumppinsa maahan.
-Roskaliikkeen jäsenenä en voi enää heittää roskia ympäristöön, Simola totesi. Hän otti käyttöön filmipurkin. Liikkeessä keksittiin, että miniroskiksen tulee olla kaunis tai hauska, käyttäjäänsä miellyttävä. Myöhemmin aloimme yhteistyöhön diabeetikkojen kanssa, jotka antavat koeliuskapurkkejaan meille käyttöön. Diabeetikko voi heittää vuodessa satakin erittäin vahvatekoista ja toimivaa purkkia roskiin, Roskaliike antaa purkeille uuden elämän ympäristönsuojelussa.
Luovaa roskien ennaltaehkäisyä
Näin sai alkunsa miniroskis-keksintömme. Nykyisin pidän Miniroskistyöpajoja eri ikäisille ihmisille. Olen huomannut, että iästä riippumatta ihmiset innostuvat kauniin miniroskiksen tuunauksesta. Niitä tehdään paljon lahjoiksi tupakoiville kavereille ja sukulaisille.
Tumppihan on maailman yleisin ja myrkyllinen roska, joka myrkyttää ympäristöä vielä maatumisensa jälkeenkin raskasmetalleilla. Pieni kaunis miniroskis kuuluisi jokaisen tupakoivan ja purkkaa/karkkeja syövän taskuun.
Järjestämme myös Laulavia Roskakävelyjä, syntymäpäiviä, joissa kerätään roskia ja istutetaan kukkia.
Koristeltuja miniroskiksia. Kuva: Tuula-Maria Ahonen