- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Pasifistin herkut kesäpiknikille
Ruuan tarkka käyttö on yksi tapa päätyä kohti reilumpaa maailmaa, jossa kaikilla on mahdollisuus syödä. Kasviproteiinin käyttö ravintona on lihan syömistä ekologisempaa ja jakaa maailman resursseja reilummin. Yhden lihakilon tuottamiseen kun kuluu pahimmillaan jopa parikymmentä kiloa ihmiselle täysin syömäkelpoista ravintoa.
Inkiväärimarengit
1,5 dl kikherneiden säilyketölkin lientä (noin yhden tölkin liemi)
2 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl jauhettua inkivääriä
(haluamaasi karamelliväriä)
Vaniljamarengit
1,5 dl kikherneiden säilyketölkin lientä (noin yhden tölkin liemi)
2 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
loraus vaniljaesanssia tai ruokalusikallinen vaniljasokeria
(haluamaasi karamelliväriä)
Vatkaa kikherneiden säilyketölkistä valutettu liemi (sähkö)vatkaimella hyväksi vaahdoksi ja lisää joukkoon muut ainekset ja jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on niin kovaa, että siihen jää kuvioita vispilästä ja voit kääntää kulhon ylösalaisin seoksen valumatta kulhosta pois.
Pursota vaahto leivinpaperille pieniksi nokareiksi tai vaikka hauskoiksi muodoiksi (tai annostele lusikalla, jos laatikosta ei löydy sievää jälkeä tekevää pursotinta) ja paista noin 100 asteessa 45 minuuttia ja nosta sitten marengit uunin päälle kuivumaan ja laita seuraava pelti uuniin. Toista, kunnes kaikki marengit on paistettu.
Marengit eivät myöskään pahastu, jos paistat ne jonkin muun paistamisen jälkilämmössä ja unohdat viimeisen pellillisen uuniin vaikka seuraavaan päivään saakka. Sieltä ne sitten löytyvät iloisena yllätyksenä ja täysin syömäkelpoisina. Jos teet isoja marenkeja, niin niiden paistoaika on noin 1,5 tuntia. Jos marenkeja ei syödä heti, ne kannattaa säilyttää tiiviissä rasiassa, etteivät ne kostu ja muutu muhjuisiksi.
Hummus
1 tölkki kikherneitä
1 ruokalusikallinen tahinia (sesamtahnaa)
2 valkosipulin kynttä
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
tilkka vettä (tai kikherneiden tölkin lientä, jos et tee marenkeja samalla kertaa)
persiljaa tai jotain muuta yrttiä
Laita muut ainekset, paitsi vesi ja persilja kulhoon tai tehosekoittimen kannuun ja sekoita tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Jos koostumus on sopivan tahnamainen, hummus on valmista. Jos haluat löysempää, lisää tilkka vettä ja sekoita uudelleen. Jos et tee marenkeja kikherneiden liemestä, säästä liemi ja käytä osa siitä tässä reseptissä ilmoitetun veden paikalla. Tarjoile persiljalla koristeltuna esimerkiksi leivän, porkkanatikkujen ja kukkakaalin kanssa.
Vaikka tämän reseptin ainekset saapuvat kaukaa, ne ovat melko ekologisia ja siten asiallista ravintoa. Säilyketölkkejä ei lennätetä, vaan ne tulevat laivoilla yhdessä kaltaistensa kanssa.
Kuskussalaatti (couscoussalaatti)
1 tölkki kikherneitä
2 dl kuivaa kuskusia
1 nippu (esimerkiksi pieni ruukullinen) tuoretta korianteria
1 kurkku
3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
0,5 tl yrttisuolaa
Valmista kuskus paketin ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Pilko sillä aikaa korianteri pieneksi silpuksi ja kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lopuksi sekoita kaikki ainekset yhteen ja tarjoile korianteritupsulla koristeltuna.
Kasvihuoneissa kasvatettuja kurkkuja ja tomaatteja kannattaa syödä harkiten, sillä niiden hiilijalanjälki on aina melko suuri. Kesällä ne vaativat kuitenkin selvästi vähemmän sähköä kasvaakseen ja kesällä on mahdollisuus myös suosia avomaankurkkuja, joita on mahdollista kasvattaa myös lämmitettyjen kasvihuoneiden ulkopuolella.