- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Tiesululla ydinaseita vastaan
Aseistakieltäytyjäliitto on vuosien ajan järjestänyt bussikuljetuksia mielenosoituksiin ja tapahtumiin ympäri Eurooppaa ja Burghfieldissäkin oltiin toista kertaa. Matka kulki Suomesta Ruotsin ja Keski-Euroopan läpi Etelä-Englantiin. Bussi ei ennättänyt edes Englantiin ennen kuin poliisi pysäytti Calais'n raja-asemalla. Tullin ensin tarkistettua matkustajien henkilöllisyydet, poliisi tutki ajoneuvon läpikotaisin ja kuulusteli osaa matkalaisista terrorismilakien nojalla. Britannian rajoilla, lentoasemilla ja kansainvälisillä juna-asemilla terrorismista epäiltyjä saa kuulustella yhdeksän tuntia ja pitää omaisuutta takavarikoituina seitsemän päivää ilman mitään pohjaa epäilylle. Ryhmän onneksi bussi päästettiin matkaan kolmen vartin odottelun jälkeen.
Blokkausta ennen aamunkoittoa
Maaliskuun toisena päivänä ydinaselaitoksen edessä, pilkkopimeässä puoli kuuden aikaan aamulla suomalaisten ja espanjalaisten aktivistien ryhmät kömpivät putkineen ulos bussista. Ensin porteille juoksivat espanjalaiset. Ruotsalaiset olivat menneet jo edellä pikkubussilla ja poliisit keskittyivät heidän ja espanjalaisten estämiseen niin innolla, etteivät ehtineet viimeisenä bussista tulevien suomalaisaktivistien kimppuun, kunnes kun he olivat jo lukittautuneet putkin ja erilaisin välinein toisiinsa keskelle tietä.
Javier Gárate War Resisters' Internationalista osallistui laitoksen portin sulkemiseen:
“Tiesulku onnistui erinomaisesti. Kun suunnitellaan aktiota ei ole mahdollista etukäteen tietää kuinka poliisi reagoi, joten meillä oli suunnitelmia riippuen siitä miten poliisi toimii. He yrittivät heti estää meitä, mitä odotimmekin, mutta lopulta lähiryhmäni onnistui sulkemaan portin edustan. Valitettavasti itse olin yksi niistä, jotka poliisi raahasi pois, mutta minun nappaamiseni osaltaan tarkoitti sitä että muilla ihmisillä oli aikaa lukittautua.”
Aluksi poliisi hääti kaikki sivustakatsojat, tukiryhmän ja valokuvaajat pois tiellä istuvien ihmisten ympäriltä, mutta suhteellisen pian avattiin taas kulku kaikille. Alkoi näyttää selvältä, ettei poliisi ainakaan heti aio yrittää rikkoa tiesulkua tai ottaa ihmisiä kiinni.
“Olen asunut briteissä 10 vuotta ja ensimmäiset kahdeksan vuotta olin työviisumilla, joten en voinut ottaa riskiä, että tulisin pidätetyksi. Kaksi vuotta sitten sain brittipassin koska olen asunut täällä niin kauan, ja olin innoissani. Olen tehnyt näitä tempauksia ja odottanut tulevani kiinniotetuksi, mutta tälläkään kertaa poliisi ei halunnut pidättää minua. Se on alkanut turhauttaa enkä tiedä mitä minun pitäisi tehdä että minut pidätettäisiin.” Javier jatkaa.
Odottamaton taktiikka poliiseilta
Poliisi näytti haluavan väsyttää mielenosoittajat eikä edes yrittänyt rikkoa tiesulkua päivän aikana ja aktivistit onnistuivat jopa pitämään taukoja vaihtamalla putkissa olevia ihmisiä.
“Putkiin lukittautumisen onnistuttua poliisi ei yrittänyt estää sitä enää ja mielestäni tempaus onnistui hyvin. Mielialamme oli korkealla kylmästä säästä huolimatta ja oli hienoa että ihmisiä tuli eri maista ja ryhmät hoitivat omat blokkauksensa itsenäisesti.”
WRI:n Javier Gárate pääsi tuuraamaan suomalaisblokkiin. Kuva: Outi Neuvonen
Kahdeksan tunnin jälkeen eri ryhmät pitivät yhdessä portilla loppuseremonian, kiinniottoja ei tapahtunut ja yleinen ilmapiiri oli että aktio oli onnistunut ja ydinaselaitoksen toimintaa onnistuttiin menestyksekkäästi estämään koko päivän ajan.
“Aktioiden tekemisessä yhdessä on voimaa. Solidaarisuuden vuoksi ja siksi, että näemme ettemme ole vain yksin omissa maissamme omien asioidemme kanssa. Suoran toiminnan aktiot vaativat valmisteluja ja suunnittelua eri tavalla kuin vaikkapa suurmielenosoitukset. Luottamusta on oltava ihmisten välillä ja sen vuoksi osallistujat muodostavat läheisiä siteitä ja vaihtavat ajatuksia toisten antimilitaristien kanssa.” Javier summaa.
Kampanjointia parlamenttivaaleja silmällä pitäen
Action AWE on Briteissä toimiva ruohonjuuritason kampanja, joka tähtää ydinasekieltoon ja niiden purkamiseen. Kampanjoissa on järjestetty tempauksia Burghfieldin ja Aldermastonin ydinaselaitosten luona vuodesta 2013 lähtien. Tämänkertainen tapahtuma käynnisti kuukauden mittaisen kampanjoinnin, joka tähtää ydinasevarustelun nostamiseen keväällä pidettävien parlamenttivaalien teemaksi. AKL:n matkassa ollut ruotsalaisen OFOG-järjestön aktiivi Puma kertoo:
“Toiminta juuri nyt on tärkeää, jotta tulevissa vaaleissa ydinasepäätös nousisi yhdeksi teemaksi ja poliitikot joutuisivat puhumaan aiheesta. Ydinaseet vanhenevat tulevina vuosina, ja nyt olisi täydellinen hetki purkaa ne. Vaikka aseita ei käytettäisi, koskaan ei voi olla varma, ettei inhimillisen erehdyksen tai teknisen vian vuoksi tapahtuisi onnettomuutta, jolla olisi tuhoisat seuraukset. Britannian ydinaseet eivät ole vain jäänne menneiltä ajoilta, vaan poliitikot haluavat käyttää rahaa uusien aseiden tuotantoon, vaikka samaan aikaan sosiaalimenoja leikataan talouskriisin vuoksi.”
OFOG-aktiivi Puma. OFOG on Ruotsissa toimiva opetusta ja suoraa toimintaa harjoittava horisontaalisesti toimiva antimilitaristinen kansalaisjärjestö. Kuva: Tuukka Törö
Otollinen hetki ydinaseistariisunnalle
Britannia tekee ensi vuonna päätöksen ydinasearsenaalinsa jatkosta. Nykyisen Trident-ohjusjärjestelmän käyttö jatkuu vuoteen 2028 saakka ja hallitus on aikeissa uudistaa sen. Uusiminen tulisi maksamaan arviolta 100 miljardia puntaa ja sitoisi Britannian ydinaseihinsa tuleviksi vuosikymmeniksi. Pelkästään järjestelmän ylläpito maksaa 2,1 miljardia puntaa vuodessa ja mielipidemittausten mukaan valtaosa väestöstä ei halua Britannian uusivan Trident-ohjelmaansa (63% leikkaisi valtion menoja ydinaseiden uusimisesta, BPIX/Mail on Sunday). Maa on yksi sitovan kansainvälisen ydinsulkusopimuksen ratifioijista. Sopimus velvoittaa ydinasemaat pyrkimään siihen, että ydinaseista päästäisiin kokonaan eroon ja ettei ydinasevarustelu kiihtyisi. Ydinaseet ovat globaali uhka joka ei koske pelkästään valtioita jotka pitävät niitä hallussaan: ”Monet ruotsalaiset eivät tiedosta, että ydinaseita on niinkin lähellä kuin Britanniassa. Ydinaseiden pitäminen on itsessään hölmöä. Niitä ei voi käyttää, mutta niiden olemassa olo uhkaa koko planeetan turvallisuutta.” Puma tiivistää.