- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Pasifistin illallinen ystäville: seitania ja uunikurpitsaa
Aloita ruuan valmistus päivä tai useampi aiemmin kutsumalla ystäviä kylään. Näillä ruuilla ruokkii helposti itsensä lisäksi useamman ystävän ja tähteitäkin saattaa vielä jäädä. Tähteet ovatkin hyvä asia, sillä uuninlämmitys kuluttaa paljon sähköä ja sitä ei kannata tehdä liian usein. Ja sitä paitsi itse tehdystä ruuasta tulee ainakin minulle aivan käsittämättömän kunnollinen olo. Samoista ja monista muista syistä ystävien ruokkiminen on hyväksi ihmiselle ja ympäristölle.
Puoliksi syöty paisti, sillä vasta siinä vaiheessa kukaan muisti, että tämä paisti valmistettiin itse asiassa lehteen kuvattavaksi. Kuva: Eekku Aromaa
Seitan-paisti
4 dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl yrttisuolaa
1 tl garam masalaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl maustepippuria
1 iso tai pari pientä punasipulia silputtuna
4 valkosipulin kynttä silputtuina
1 rkl persiljaa
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl ruokaöljyä
2,5 dl vettä
Kastike:
muutama ruokalusikallinen ruokaöljyä
loraus soijakastiketta
1 dl paseerattua tomaattia tai vastaavaa tomaattikastiketta
Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja pilko sipulit. Sekoita sitten sipulit jauhoseoksen joukkoon. Sekoita seitan-taikinan nesteet toisiinsa ja lopulta jauhoihin reilusti kädellä vaivaten.
Aseta paisti uunivuokaan. Jos uunivuoka on kannellinen paisti kannattaa paistaa kannen alla. Jos kantta ei ole, niin paistopussi ajaa saman asian, tai vaikkapa folio kantena. Ennen kannen laittamista paistin päälle kaada vuokaan paistin päälle kastikkeen ainekset toisiinsa sekoitettuina.
Lopulta paista seitan-paistia uunissa 1-1,5 tuntia 175 asteessa.
Jos ystäväsi ovat allergisia voit muunnella paistia lähes rajattomasti. Keliaakikoille tai vilja-allergikoille tämä paisti ei sovi, mutta mausteet voi vaihtaa toisiin (ja erittäin allergisille vaihtaa vaikka yrtteihin, suolaan ja maustepippuriin) ja tomaattikastikkeen vaihtaa isompaan öljymäärään tai muuhun kastikkeeseen. Myös soijajauhon voi vaihtaa isompaan määrään kikhernejauhoa tai toisinpäin.
Miltei samalla vaivalla ja samalla sähkönkulutuksella syntyy kaksi seitan-paistia. Pienellä vaivalla syntyy siis ruokaa vaikka koko viikoksi, sillä suunnilleen sen verran seitan-paisti säilyy syömäkelpoisena.
Uunikurpitsa
Kurpitsa leikattuna ja maustehuntua odottamassa. Kuva: Eekku Aromaa
1 kurpitsa (myski- tai spagettikurpitsa ovat parhaita, mutta muutkin sopivat tähän ruokaan)
1 rkl maustepippuria
1 tl kanelia
2 rkl ruokaöljyä
Uunikurpitsa on yksi parhaita ruuan lisäkkeitä, vaikka kurpitsojen saatavuus saattaakin olla huonoa. Jos et onnistu saamaan hyvää myskikurpitsaa, spagettikurpitsaa tai jotakin muuta herkullista kurpitsaa käsiisi, tämän osan illallisesta voit korvata vaikka uunijuureksilla. Jos kuitenkin löysit hyvän kurpitsan, voit aloittaa ruuan valmistuksen onnittelemalla itseäsi menestyksestä ruuan metsästyksessä.
Seuraavaksi halkaise kurpitsa pitkittäissuunnassa kahteen osaan ja poista siemenet lusikalla. Siemenet kannattaa säilyttää siltä varalta, että olet kyllin reipas paahtaaksesi nekin lisäkkeeksi.
Aseta kurpitsan puolikkaat (tai ison pyöreän kurpitsan tapauksessa lohkot) uunipellille ja ripottele niiden päälle jauhettua maustepippuria sekä kanelia ja pirskota hiukan ruokaöljyä. Paista kurpitsanpuolikkaita uunissa 200 asteessa kunnes ne ovat pehmeitä. Paistoaika on vähän kurpitsasta riippuen 30-60 minuuttia. Kurpitsa on helpointa kaapia kuoresta lautaselle lusikalla.
Seitan ja uunikurpitsa ovat molemmat sellaisia turvaruokia, että niiden kaveriksi sopii salaatiksi esimerkiksi perinteikäs porkkanaraaste.