Arkinen seitan ja perunamuussi

Kirjoittaja:

Perunat ovat oikein ekologista ruokaa verrattuna melkein mihin tahansa ja kasvavatkin varsin helposti, niiden sisältämä proteiini on hyvälaatuista ja niille kovin harvat ovat allergisia. Minusta henkilökohtaisesti niissä on vain yksi ongelma, ne eivät ole kovin herkullisia. Tämä ongelma on vältettävissä perunamuussissa, sillä perunamuussi on herkullista.

Teen perunamuussia isäni reseptillä, se onkin luultavasti ainoa keittiössäni jatkuvasti käytössä oleva, vain vegaaniseksi muutettu, sukuresepti. Tässä se on myös teille, syökää hyvin.

Perunamuussi

  • 1 kg perunoita
  • 0,5 dl soijakermajauhetta
  • 1 tl suolaa
  • perunoiden keitinvesi

Ripeähkö seitan

  • 3 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl härkäpapujauhoa (jos et löydä härkäpapujauhoa, voit korvata sen millä tahansa palkokasvijauholla, esimerkiksi tuplata kikhernejauhojen määrän)
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 1 tl yrittisuolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • hiukan chilijauhetta, jos sellaisesta pidät
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 2 dl vettä
  • loraus öljyä sekä taikinaan että paistamiseen

Sekoita ensin seitanin kuivat aineet toisiinsa ja sen jälkeen soijakastike, vesi ja öljy seoksen joukkoon ja sekoita kokonaisuus hyvin. Kääri taikina folioon tai laita paistopussiin.

Kuori perunat ja laita ne kiehumaan kattilaan ja asettele seitan foliokääreessään perunoiden päälle kerroskattilan reikäosaan. On vain hyvä, jos perunoiden keitinvesi nousee reippaasti seitanin päällekin, kunhan seitan pysyy kääreessään. Seitanin voi myös höyryttää tai keittää ilman käärettä, mutta silloin rakenteesta tulee aivan toisenlainen, sillä sillä metodilla seitan paisuu hurjasti.

Kun perunat ovat kypsiä ota seitan erikseen ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Paista siivut öljyssä.

Kaada perunoiden keitinvesi erilliseen astiaan. Lisää perunoiden joukkoon soijakermajauhe ja suola ja muhenna ne sähkövatkaimella tai perunanuijalla. Jos päädyt jostain syystä käyttämään sauvasekoitinta tee sekoittaminen todella varovasti, muuten saat aikaan liisteriä. Sähkövatkaimella (tai tietysti perunanuijalla) voi aika turvallisesti sekoitella pidempäänkin, niin, että perunat ovat kunnolla muussaantuneet. Sen jälkeen lisää joukkoon keitinvettä niin, että muussin rakenteesta tulee sopiva.

Tarjoile paistetut seitansiivut perunamuussin kanssa.

Vuoden 2019 aikana Paxissa jo aiemmin ilmestyneet reseptit saavat seuraa uusista resepteistä ja tarkoitus on koostaa keittokirja, mikäli rahoituskuviot saadaan onnistumaan. Lisää herkkuja on siis luvassa!

Lehden numero:

Aiheet:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Naattipesto »

Syksyllä on satokausi ja monenlainen ruoka on tuoretta ja herkullista. Naattipesto on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Naattipeston paras puoli on, että siinä saadaan käyttöön sellainen ravinteikas osa tuoreista porkkanoista, jota yleensä ei ole tapana syödä.

Sämpylät vaivaamatta »

Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?

Keittoa kaikille »

Tämä keitto kasataan suoraan lautasille, joten jokainen syöjä voi valita omat suosikkitäytteensä. Makoisa liemi paranee pitkällä keittämisellä tai seuraavan päivän tähteiden syöntiin.