- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Eettiset sijoituskohteet -sarja osa 1: Mitä on eettinen sijoittaminen?
Eettinen toiminta ja sijoittaminen sopivat lähtökohtaisesti huonosti yhteen. Kuten Björn Wahlroos taannoin kommentoi: yrityksillä ei ole moraalia, vaan ainoastaan sen työntekijöillä on moraali. Osakeyhtiölaissa lukee, että yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa. Kun tähän lisätään se, että sijoitustoiminnan tarkoituksena on maksimoida sijoittajan saama tuotto sijoittajan riskinsietokyky huomioiden, tavoitteenasettelu on valmis.
Nykyinen kvartaalitalous on omiaan ruokkimaan ahneutta ja lyhyen aikavälin voitontavoittelua. Pörssiyhtiöiden raportointiväli on kolme kuukautta ja esimerkiksi kaupan alan yhtiöt raportoivat myynnin kehittymisestä jopa kuukausittain. Myös johdon palkkaus on monesti sen luontoinen, että oman palkkion maksimoimiseksi kannattaa tehdä päätöksiä, jotka ovat lyhyellä aikavälillä parhaita, mutta joissa pidempi kehityskaari ja useamman vuoden tai vuosikymmenen tähtäin unohtuu. Ehkä ikävimpiä esimerkkejä tästä on nähty Yhdysvalloissa subprime-kriisin myötä. Pankkiirien palkkiot ovat kasvaneet sitä myötä, mitä suurempia riskejä nämä ovat ottaneet. Kun riskit ovat realisoituneet, on pankkiiri jo ehtinyt täyttää taskunsa miljoonien, jopa kymmenien miljoonien palkkioilla sekä muhkealla erorahalla. Lasku on langennut veronmaksajien maksettavaksi.
Kaikesta huolimatta tämän juttusarjan tarkoituksena on etsiä ja rakentaa eettinen sijoitussalkku, joka kaiken lisäksi tuottaisi hyvin. Juttusarjan painopiste on eettisissä sijoituskohteissa ja hyvän sijoituskohteen valintakriteereissä. Teemaan liittyy vahvasti talouselämä yleisemmällä tasolla sekä pörssiyhtiöiden vaikutus jokaisen suomalaisen arkeen.
Useita kriteerejä eettisyydelle
Sijoituskohteemme tulisi kattaa ainakin seuraavat kriteerit:
- yritys ei tee yhteistyötä aseteollisuuden kanssa, eikä sen tuotteita käytetä merkittävässä määrin aseteollisuuden tarpeisiin
- yritys pyrkii toiminnallaan edistämään kestävää kehitystä
- yhtiön toimintaan ei sisälly lapsityövoiman käyttöä
- voitto ei perustu ihmisryhmän, maanosan tai alueen riistoon
- johdon kannustinjärjestelmät ovat oikeudenmukaisia sekä osakkeenomistajien että työntekijöiden näkökulmasta
- Näiden lisäksi sijoituskohteen tulisi täyttää tietyt liiketaloudelliset kriteerit, jotta se olisi potentiaalinen, hyvä sijoituskohde.
Uudelle tutkimusmatkalle
Sijoittaminen on lähtökohtaisesti yksinkertaista puuhaa. Sijoittajan saamat voitot perustuvat siihen, että talous kasvaa. Kun talous kasvaa, myös yritysten voitot kasvavat ja rahat jaetaan omistajille tavalla tai toisella. Helpoin tapa sijoittajalle hyötyä tästä kaikesta on sijoittaa mahdollisimman kustannustehokkaasti ja hajautetusta pörssiin. Tämä onnistuu indeksiosuusrahaston kautta. Tässä tapauksessa emme kuitenkaan tyydy helpoimpaan ratkaisuun, sillä emmehän halua tukea esimerkiksi aseteollisuutta euroillamme.
Eettinen sijoittaminen on itsellenikin hieman vieraampi aihe, joten tutkimusmatkamme on yhteinen. Pyrin esittelemään sijoitusvaihtoehtoja mahdollisimman puolueettomasti ja kiinnittämään erityistä huomiota teeman kannalta kriittisiin tekijöihin. Pohdinnoissa tutkitaan sekä sijoitusrahastoja että yksittäisiä pörssiyhtiöitä ja mahdollisia muita ajankohtaisia sijoitusinstrumentteja.