- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Konflikteja väkivallattomasti
Eritrea on yksi maailman autoritäärisimmista ja suljetuimmista maista. Sen hallinto on yksipuoluejärjestelmä, käytännössä diktatuuri. Kansalaisaktiivisuus maassa käy nopeasti vaaralliseksi. Muissa maissa asuvat eritrealaiset päättivät kuitenkin vahvistaa juuri sitä – robottipuheluilla. Nauhoitetun puhelun pystyy soittamaan jopa tuhansiin numeroihin, ja ääninauha kannustaa vastustamaan hallintoa edes hiljaisesti.
Eritrealaisten ulkomaalailla asuvien aktivistien Freedom Friday -kampanja (puhelut soitetaan aina perjantaisin) on yksi Handbook for Nonviolent Campaigns -kirjan tapausesimerkeistä. Kirjan tarkoituksena on tarjota kattava työkalu väkivallattoman kampanjoinnin suunnitteluun, ja sen se tekeekin. Tapaustutkimusten lisäksi kansien väliin mahtuu kampanjasuunnittelun työkaluja ja muita ohjeita sekä teoriaa.
”Ensimmäinen versio on käännetty yli kymmenelle kielelle. Sitä voi pitää hyvänä vastaanottona – kirjaa pidetään lukemisen arvoisena, kun se on haluttu kääntääkin”, kertoi yksi kirjan toisen laitoksen toimittajista, Andrew Dey lokakuun lopulla Varjokirjamessuilla Helsingissä. Deyn alustama keskustelu oli samalla kirjan julkistamistilaisuus Suomessa. Opuksen ensimmäinen versio on käännetty muun muassa espanjaksi, saksaksi, koreaksi, arabiaksi ja venäjäksi.
Deyn mukaan ensimmäisen version ongelmana oli kuitenkin Eurooppa-keskeisyys. ”Halusimme aidosti kansainvälisen kirjan, jolla on monta erilaista kontekstia.” Uudessa versiossa kirjoittajakaarti on entistä monipuolisempi ja tapausesimerkkejä löytyy eri puolilta maailmaa, Länsi-Papuan mustien vaatteiden pukemiseen perustuvista protesteista radioaktiivisen jätteen kuljetusta vastustavaan kansalaistottelemattomuuteen Saksassa.
Kirjan tarjoamia esimerkkejä ja väkivallattoman toiminnan koulutusta voi pitää myös voimaannuttavana. ”Väkivallattomuuskoulutus madaltaa kynnystä toimintaan”, Dey toteaa. ”Esimerkiksi kansalaistottelemattomuus on paljon helpompaa, kun sitä on ensin harjoitellut.”
Deyn mukaan väkivallattomuudesta voi tulla mieleen konfliktittomuus, mutta asia on oikeastaan päin vastoin: ”Väkivallatoman toiminnan koulutuksessa opetellaan kohtaamaan, ja aiheuttamaankin, konflikteja rakentavasti. Kirjan tarjoamissa harjoituksissa opetellaan esimerkiksi väkivallattomia tapoja kohdata vihaisia ihmisiä – nämä taidot ovat tarpeen toiminnassa.”