Pataleipä
Tässä pataleipäreseptissä on vedetty monta mutkaa suoraksi, eikä leipaa valmistaakseen tarvitse edes liata käsiään. Yksi kulho ja yksi pata tai kattila täytyy lopuksi tiskata. Hiukan täytyy ennakoida, sillä kohotusaika on pitkä, mutta pitkä kohotusaika tuottaa erinomaista leipää.
5 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai jos seurueeseen kuuluu joku gluteenitonta ruokaa kaipaava myös jokin gluteeniton jauhoseos)
1 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 tl kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
3 dl lämmintä vettä (noin 45 astetta)
loraus öljyä
Sekoita kuivat ainekset yhteen ja lisää vesi. Taikina jää löysäksi, joten voit sekoittaa sen puuhaarukalla tai vaikka lusikalla. Jätä taikina odottamaan johonkin lämpimään paikkaan, esimerkiksi lämpimän hellan lähistölle tai vaikka patterin viereen. Jos muuta ei ole, niin lämmittämätönkin uuni suojaa taikinaa liian ripeältä jäähtymiseltä.
Seuraavana aamuna (tai illalla, jos teit taikinan aamulla) sekoita taikinaa uudelleen ja laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt lämmitä pata tai vaikka teräskattila uunissa. Kun pata on kuuma, kaada sinne loraus öljyä ja taikina kulhosta. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia ja noin 15 minuuttia ilman kantta.
Tarjoile vaikkapa hummuksen kera.