- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Valta vaihtumassa epävakaassa Jemenissä
Jemenin kansannousu on ajautunut kriittiseen vaiheeseen. Presidentti Saleh on allekirjoittanut vallanvaihtosopimuksen, mutta asia on kaikkea muuta kuin selvä.
Jemenissä eletään kriittisiä hetkiä. Presidentti Ali Abdullah Saleh hyväksyi viimein 23. marraskuuta sopimuksen, joka siirsi vallan varapresidentille. On kuitenkin merkkejä siitä, ettei Saleh, joka on todennut luovuttavansa vallan vain ”hyviin käsiin”, aio luopua vallasta helpolla.
Vallansiirto on tulosta helmikuussa alkaneesta kansannoususta, jossa on Human Rights Watchin mukaan kuollut ainakin 245 mielenosoittajaa ja sivullista. Syyskuussa YK:n Ihmisoikeusneuvosto varoitti maan olevan sisällissodan partaalla. Marraskuun alussa Al Jazeera uutisoi jälleen 12 ihmisen kuolleen yhteenotoissa. Poliittinen kuohunta maailman köyhimmässä arabivaltiossa on kuitenkin jäänyt suomalaisessa mediassa vähälle huomiolle.
Jemeniä vuodesta 1978 hallinnut Saleh lupasi jo aiemmin useampaan otteeseen siirtää vallan varapresidentilleen, mutta perääntyi aina viime hetkellä Persianlahden maiden välittämästä sopimuksesta. Rauhanomaisiin protesteihin hänen hallituksensa on vastannut kovalla kädellä.
Presidentin eroa on vaatinut kirjava joukko Tunisian ja Egyptin vallankumousten inspiroimia mielenosoittajia ja hallituksen lailla raskaasti aseistautuneita poliittisia voimia. Osa armeijasta on kääntynyt Salehin hallitusta vastaan.
Yhdysvallat taas on tukenut Salehia, joka on nähty tärkeänä liittolaisena taistelussa Jemenin Al-Qaidaa vastaan. Salehin hallitus tarjosi Yhdysvalloille tiedustelutietoja, jotka johtivat terroristina pidetyn amerikkalaissyntyisen Anwar al-Alwakin jäljille.
Lokakuun 21. päivänä YK:n turvallisuusneuvosto päätti kuitenkin yksimielisesti, että Salehin on siirryttävä syrjään. Ihmisoikeusjärjestöt ja jemeniläinen rauhannobelisti Tawakkol Karman ovat kritisoineet päätöslauselman lupausta taata Salehille ja tämän lähipiirille syytesuoja. He vaativat presidenttiä vastuuseen satojen siviilien tappamisesta.
Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon Ellen Johnson-Sirleafin ja Leymah Gboween kanssa jakanut Karman painosti sekä Salehia että kansainvälistä yhteisöä vaatimalla YK:lta ja Yhdysvalloilta väkivallan tuomitsemista ja vahvempia toimia. Uhka matkustuskiellosta ja varojen jäädyttämisestä saattoikin jouduttaa Salehin eroa.
Jemenissä pelätään kuitenkin, että pahin on vielä edessä. Paikallinen politiikan asiantuntija ja Yemen Post -lehden päätoimittaja Hakim Almasmari ennustaa Salehin pitävän kiinni vallasta niin pitkään kuin mahdollista. Varapresidentti, jolle valta siirrettiin, on heikko, ja maa kärsii laajamittaisesta korruptiosta.
Almasmari pelkää väkivaltaisuuksien jatkuvan poliittisesti jännittyneessä tilanteessa, jossa poliisi ja oikeuslaitos ovat toimintakyvyttömiä. Erityisesti toimittajat saattavat joutua vallanhimoisten poliitikkojen ja armeijan johdon vihan kohteiksi.
Vaaleja on suunniteltu kolmen kuukauden päähän, mutta useat merkit viittaavat siihen, että maan vakauttamisesta ei tule helppoa. Heikentynyt keskushallinto ei pysty enää pitämään Jemeniä otteessaan. Osa etäisimmistä maakunnista on luisunut islamistien hallintaan. Maan eteläosassa toimii separatistiliike, joka haluaa Jemenin jakautuvan, ja luoteisosissa puhkeaa ajoittain kapinoita.
Levottomuudet ovat myös ajaneet ahdinkoon Jemenin talouden, joka kärsi jo ennestään öljytulojen vähentymisestä. Taizin kaupunki, hallitusten vastaisten mielenosoitusten polttopiste ja Jemenin kaupallinen keskus, on asukkaiden mukaan sotatilassa.
Huomionarvoista on kuitenkin, että maailman vähiten tasa-arvoiseksi maaksi määritellyn Jemenin protesteissa naisilla on ollut vahva rooli. Parhaimmassa tapauksessa Karmanin ja muiden mielenosoittajien uhraukset palkitaankin demokraattisemmalla ja tasa-arvoisemmalla Jemenillä, joka kehittyy kansan ehdoilla.
Jemenillä on yhtä kaikki edessään suuria haasteita. Poliittisen epävakauden lisäksi maata piinaavat rakenteelliset taloudelliset ja väestötieteelliset ongelmat. Köyhästä ja nuoresta väestöstä lähes puolet on lukutaidottomia. Mielenosoittajat pelkäävät vanhan eliitin pysyvän vallassa Salehin väistyttyäkin ja vaativat perusteellisempia muutoksia.
Kuvat: Nimimerkki Sallam, flickr
Lähteet:
New York Times http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories...
Guardian
http://www.guardian.co.uk/world/2011/nov/11/yemen-southern-rebels-hirak-...
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/01/west-must-not-forsak...
Yemen Post
http://yemenpost.net/Detail123456789.aspx?ID=3&SubID=4296&MainCat=2
BBC
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-14704852
http://www.bbc.co.uk/news/world-12482293
Amnesty International
http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/yemeni-women-attacked-while-c...
Human Rights Watch
http://www.hrw.org/news/2011/10/18/nobel-laureate-tawakkol-karman-demand...