Kookos-linssikeitto

Kirjoittaja:

Näin syksyllä voi ihminen tarvita lämmittävää keittoa. Tämä linssikeitto on ravitsevaa ja riittävän tuhtia pitääkseen nälkää loitolla ja samalla inkivääri ja valkosipuli lämmittävät. Raaka-aineet ovat edelleen kohtuullisen ystävällisiä myös planeetan kannalta, eli tätä keittoa voi hyvällä omallatunnolla valmistaa isommankin satsin kerralla. Isojen erien kokkaaminen säästää sähköä, aikaa ja parhaassa tapauksessa tarjoaa tekosyyn ruokkia myös ystäviä.

1 kg porkkanoita
2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
3 kasvisliemikuutiota
1 rkl raastettua inkivääriä
4 valkosipulin kynttä (kolme riittää, jos ne ovat kovin suuria, jos kovin pieniä, niin tarvitaan ainakin viisi)
1/2 tl sokeria
1 prk kookosmaitoa, mahdollisimman paksua
hieman sitruunamehua
Kuori ja pilko porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Huuhtele linssit ja laita porkkanat ja sipulit linssien kanssa kattilaan ja lisää vettä päälle niin, että ne peittyvät. Älä lisää liikaa vettä, se hankaloittaa keiton valmistusta myöhemmin. Vettä on parempi vaikka joutua lisäämään matkan varrella, jos sitä olikin liian vähän. Lisää kasviliemikuutiot, inkivääri ja sokeri. Keitä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Jäähdytä hieman ja soseuta. Lisää kookosmaito ja kiehauta. Lisää lopuksi joukkoon sitruunamehu.

Suunnilleen tältä valmis keitto näyttää lehtipersiljalla koristeltuna. Kuva: Flickr/LollyKnit

Resepti on muunnelma toimittamassani keittokirjassa julkaistusta Kitkerien neitsyiden ”Kitkeräin keltaisesta kookoskeitosta”. Omassa reseptissäni on mukaan lisätty proteiinin ja rakenteen vuoksi myös punaisia linssejä. Keittokirjan painos on ollut jo vuosia lopussa, mutta sitä voi vielä löytää kirjastoista ja antikvariaateista. Kuuluisa kasviskeittokirja sisältää reseptejä julkisuuden henkilöiltä.

 

Lehden numero:

Aiheet:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Arkinen seitan ja perunamuussi »

Perunat ovat oikein ekologista ruokaa verrattuna melkein mihin tahansa ja kasvavatkin varsin helposti, niiden sisältämä proteiini on hyvälaatuista ja niille kovin harvat ovat allergisia. Minusta henkilökohtaisesti niissä on vain yksi ongelma, ne eivät ole kovin herkullisia. Tämä ongelma on vältettävissä perunamuussissa, sillä perunamuussi on herkullista.

Naattipesto »

Syksyllä on satokausi ja monenlainen ruoka on tuoretta ja herkullista. Naattipesto on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Naattipeston paras puoli on, että siinä saadaan käyttöön sellainen ravinteikas osa tuoreista porkkanoista, jota yleensä ei ole tapana syödä.

Sämpylät vaivaamatta »

Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?