- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Netti-Paxin lyhyet uutiset
YK tutkii sotarikoksia Gazassa
Rypäleaseiden vastaiselle kampanjalle rauhanpalkinto
EU-maat aseistavat Sri Lankaa
Yhdysvaltain aseet valuvat Taleban-järjestön käsiin
Rauhanaseman järjestöt Maailma kylässä -festareilla
Järjestöt: lisää rahaa rauhantyöhön
Rypäleaseiden vastainen kampanja ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
YK tutkii sotarikoksia Gazassa
YK:n tutkimusryhmä selvittää, syyllistyivätkö Israel tai palestiinalaiset sotarikoksiin vuodenvaihteessa käydyn sodan aikana. Ryhmä tutkii sekä Israelin että Gazaa hallitsevan Hamasin toimia. Ryhmä viipyi Gazan alueella kesäkuun ensimmäisen viikon ja luovuttaa tutkimuksistaan raportin elokuussa.
Israel ei suostu yhteistyöhön tutkimusryhmän kanssa, koska sen mielestä tutkimusryhmä on puolueellinen. Israel on viivytellyt muun muassa viisumien myöntämisessä tutkimusryhmälle. Hamas on suostunut yhteistyöhön tutkimusryhmän kanssa.
Israel hyökkäsi vuodenvaihteessa Gazaan palestiinalaisten taistelijoiden ammuttua raketteja israelilaisiin kaupunkeihin. Sodassa kuoli yli 1400 palestiinalaista ja 13 israelilaista.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rypäleaseiden vastaiselle kampanjalle rauhanpalkinto
Kansainvälinen rypäleaseiden vastainen kampanja Cluster Munition Coalition on saanut irlantilaisen Tipperaryn rauhanpalkinnon. Palkinto luovutettiin 1. toukokuuta Irlannin Tipperaryssä järjestetyssä seremoniassa, jossa sen otti vastaan CMC:tä edustanut Branislav Kapetanovic.
Palkinto myönnettiin menestyksekkäästä kansalaisjärjestökampanjannoista rypäleaseiden kieltämiseksi. Palkinto myönnetään niille, joiden arvot ja työ edustavat rauhaa ja yhteistyötä Irlannissa ja ulkomailla.
Palkinto on jaettu vuodesta 1984, ja sen ovat vastaanottaneet muun muassa entinen Yhdysvaltain presidentti Willian J. Clinton, Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela sekä Pakistanin murhattu pääministeri Benazir Bhutto.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
EU-maat aseistavat Sri Lankaa
Euroopan unioni pelaa kaksin kortein Sri Lankassa, kertoo Euroopan unionin asioista raportoiva nettilehti EUobserver. Lehden saamien tietojen mukaan useat Euroopan unionin jäsenmaat ovat vieneet Sri Lankaan aseita Tamili-kapinallisten ja hallituksen välisten yhteenottojen kiihdyttyä.
18. toukokuuta Euroopan unionin ulkoministerit osoittivat tyrmistyksensä sodan raakuuksista siviilejä kohtaan. Lisäksi he vaativat puolueetonta tutkimusta humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuslakien rikkomuksista.
Kuitenkin EU:n uusimman asevientiraportin mukaan yhdeksän maata vei aseita Sri Lankaan yhteensä 4,09 miljoonan euron arvosta vuonna 2007. Samana vuonna Sri Lankan hallitus aloitti viimeisen hyökkäyksensä Tamileja vastaan. Aseita vietiin Sri Lankaan Bulgariasta, Tsekistä, Slovakiasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Italiasta, Liettuasta, Alankomaista ja Puolasta.
Sri Lankaan vietiin muun muassa pienaseita, ammuksia, ohjustarvikkeita, maastoajoneuvoja, sota-aluksia sekä lentokoneita. Sri Lankan hallituksen ja kapinallisten välisissä yhteenotoissa on kuolliu 6,500 siviiliä.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yhdysvaltain aseet valuvat Taleban-järjestön käsiin
Yhdysvaltain Afganistaniin lähettämät aseet ja ammukset saattavat valua äärijärjestö Talebanin käsiin, väittää New York Times -lehden tekemä tutkimus. Vuoto voi johtua aseiden heikosta kirjanpidosta, korruptiosta sekä hallituksen joukkojen löyhästä kurista.
Pienaseiden vastaisen verkoston Iansan Yhdysvaltain jäsen, analyytikko Rachel Stohlin mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaisia aseita päätyy yhdysvaltalaisia vastaan taistelevien joukkojen käsiin. ”Irakissa tehdyt virheet näyttävät toistuvan Afganistanissa. Vuotojen välttäminen vaatii laajempaa valvontaa”, hän totesi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rauhanaseman järjestöt Maailma kylässä -festareilla
Rauhanliitto, Sadankomitea ja Aseistakieltäytyjäliitto osallistuivat Helsingin Kaisaniemen puistossa järjestettyyn Maailma kylässä -tapahtumaan. Tapahtuma järjestettiin 23-24. toukokuuta.
Festivaaleilla starttasi myös sodan jäänteitä vastaan suunnattu kampanja. Kampanja kiertää kesän festivaaleilla bussilla, ja sen tarkoitus on tiedottaa esimerkiksi rypäleaseiden räjähtämättömien tytärpommien aiheuttamista vaaroista.
Festivaalin ensimmäisenä päivänä iloisesti ropissut sade lisäsi Rauhanliiton sateenvarjojen menekkiä tuntuvasti.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Järjestöt: lisää rahaa rauhantyöhön
Rauhanjärjestöt vaativat, että rauhantyön edistämiseen varattu määräraha korotetaan vuodesta 2010 alkaen 1,5 miljoonaan euroon. Tällä hetkellä opetusministeriö jakaa vuosittain 460 000 euroa rauhantyöhön.
Vetoomuksessaan järjestöt huomauttavat, että rauhanjärjestöjen määrärahakehitys on jäänyt jälkeen. Valtion menojen kasvaessa rauhanjärjestöjen rahoitus on pysynyt samana.
Edellisen laman aikana rauhantyön määrärahoja leikattiin kerralla jopa 70 prosenttia. Muiden kansalaisjärjestöjen toiminta-avustuksiin kohdistetut leikkaukset olivat 20-30 prosenttia. Rahoitusta on korotettu hiukan laman jälkeen, mutta se ei ole päätynyt lamaa edeltäneelle tasolle.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rypäleaseiden vastainen kampanja ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi
Rypäleaseiden vastainen kampanja on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Viime vuonna palkinnon sai Martti Ahtisaari.
Muita ehdokkaita ovat muun muassa Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sekä kiinalainen toisinajattelija Hu Jia. Yhteensä ehdokkaita on noin 200.
Rauhanpalkinnon saajaehdokkaat pidetään salassa, mutta ehdokkaiden esittäjät saavat julkistaa oman valintansa.
Reilun 900 000 euron arvoinen palkinto jaetaan Oslossa 9. lokakuuta.