- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Pääkirjoitus: poliisin tietovuodot eivät edellytä lähdesuojan leikkaamista
Esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilainsäädännön uudistamista tutkinut työryhmä ehdottaa toimittajien lähdesuojan kaventamista. Lähdesuoja tarkoittaa sitä, että toimittajan ei tarvitse kertoa poliisille, mistä hän on saanut tietonsa. Ehdotuksessa lähdesuoja voidaan murtaa jo esitutkinnassa, jos epäillään, etttä toimittajan lähde on sortunut salassapitovelvollisuutensa rikkomiseen.
Journalistiliitto, Euroopan Journalistiliitto, Viestinnän keskusliitto sekä Kansainvälinen lehdistöinstituutti ovat tuominneet kaavailut sananvapauden kaventamisesta. Aivan syystä. Lähdesuoja on olennainen osa sananvapautta. Ilman nimettömiä lähteitä poliitikot olisivat selvinneet monesta liristä kuin koira veräjästä. Pahinta ehdotuksessa on, että poliisi voisi murtaa lähdesuojan jo esitutkinnassa. Nykyisessä laissa lähdesuoja voidaan murtaa esitutkinnassa, mikäli epäillystä rikoksesta voi saada yli kuusi vuotta vankeutta.
Toimittaja on vastuussa lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Lähdesuojan avulla toimittaja voi tuoda yleisön tietoon yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita. Käytännössä lähdesuojan heikentäminen tarkoittaisi sitä, että useat yhteiskunnallisesti merkittävät asiat jäisivät kertomatta.
Täytyy muistaa, että suurin osa uutisista perustuu kaikille avoimeen tietoon. Joskus toimittaja joutuu kuitenkin turvautumaan nimettömiin lähteisiin. Kyse on usein yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista, joiden saattaminen yleisön tietoon on toimittajan velvollisuus. Toimikunnan esityksessä on nähtävissä vahva intressi vaientaa ikävää keskustelua vääristä aiheista.
Puolustusvoimien lippujuhlapäivänä järjestetyssä tempauksessa kiinni otetut Aseistakieltäytyjäliiton aktiivit yllättyivät poliisin löysästä tietojen säilyttämisestä. Aktiivit kertoivat, että poliisi säilöi heidät eteistilaan, jossa poliisit huutelivat toisilleen putkassa olevien nimiä, henkilöturvatunnuksia sekä rikoksia – vaikka paikalla oli kuusi ylimääräistä korvaparia. Kenties pieni linjantiukennus ihan vaan poliisiasemilla olisi paikallaan. Säilyisi tuo sananvapauskin.
Psst! Aloitan netti-Paxin päätoimittajana tästä numerosta alkaen. Suuri kiitos Miira Rauhamäelle Paxin ansiokkaasta päätoimittamisesta. Voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen paatoimittaja(at)pax.fi.