- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Suomi vie aseita myös konfliktialueille
Kuva: Wikimedia Commons
Asekauppa ei tunne lamaa. Sadankomitean asevientiselvitys kertoo sota-asemyynnin nousseen rajusti. Selvitys paljastaa, että Suomi on vienyt aseita myös sotaakäyviin maihin.
Sadankomitean asevientiselvityksen mukaan Suomen sota-asemyynti on lisääntynyt 40 prosentilla vuodesta 1998 vuoteen 2007. Eniten Suomi vie panssaroituja ajoneuvoja, ne muodostavat lähes 35-65 prosenttia Suomen viennistä. Muita merkittäviä vientituotteita ovat ammukset ja ampumatarvikkeet, panssarit ja komposiittisuojat sekä suojavälineet kemiallisten ja biologisten aseiden varalle.
Suurimman asiakkaan muodostavat Euroopan unionin maat, joihin viedään 83 prosenttia kaikesta Suomen sota-aseviennistä. Seitsemän prosenttia aseviennistä suuntautuu EU:n ulkopuolisiin OECD-maihin. Selvityksen mukaan Lähi-idän osuus Suomen sotatarvikeviennistä on kasvussa.
Säännöt rajaavat asevientiä
Aivan villin lännen tyyliin suomalaiset yritykset eivät käy asekauppaa. Suomea sitoo Euroopan unionin aseviennin käytännesääntö, joka velvoittaa huomioimaan muun muassa kohdemaan alueellisen vakauden sekä ihmisoikeustilanteen.
Suomalaiset yritykset eivät saa viedä aseita yhtään minnekään ilman lupaa. Luvat myöntää puolustusministeriö, mutta epävarmoissa tapauksissa puolustusministeriö kysyy ulkoasiaiministeriön puoltoa vientiin. Puolustusministeriö ei ole kertaakaan myöntänyt vientilupaa tapauksessa, jossa ulkoministeriö ei suosittele vientiä.
Suomi on aseistanut myös Etiopian armeijaa.
Asevientiä Etiopiaan
Käytännössä Sadankomitean asevientiraportista kuitenkin paljastuu useita tapauksia, joissa käytännesäännöstöä sekä valtioneuvoston linjauksia on tulkittu vähintään kirjavasti.
Puolustusministeriö on ulkoasiainministeriön puoltaessa myöntänyt vientiluvan esimerkiksi 11 tietoliikennemaston viemiseksi Etiopiaan. Etiopia on sotinut sekä Somalian että Eritrean kanssa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Etiopian armeija on syyllistynyt laajamittaisiin teloituksiin, kidutukseen sekä raiskauksiin Ogadenin alueella.
Mastot kuitenkin menivät Etiopiaan mutkan kautta. Tämä mutka oli Slovenia, jossa slovenialainen sota-alan yritys kytki mastot laajempaan asejärjestelmään. Ulkoministeriön asevalvontayksikön päällikkö Outi Holopainen myöntää, että mastojen kytkeminen oli tiedossa kun asevientiä puollettiin.
”Tämä oli kokonaisharkinnan tulos. Teimme päätöksen yhdessä muun muassa maaosaston ja ihmisoikeusosaston kanssa. Päätimme, että tällainen tarvike voidaan viedä”, hän kertoo.
Suomen neljänneksi suurin vientimaa on Yhdysvallat. Yhdysvaltoja pidetään ns. ”ykkösryhmän” maana, jonne aseita voi viedä huoletta. Vuodesta 2003 lähtien maa on sotinut Irakissa, eli maa on sotaa käyvä maa.
Holopainen toteaa Yhdysvaltain täyttävän vientikriteerit. ”Emme ole katsoneet, että viennissä olisi mitään väärää. Muutkin EU-maat vievät Yhdysvaltoihin”, hän sanoo.
Sadankomitean asevientiselvityksen voi noutaa maksutta Rauhanasemalta tai tilata käsittelykuluja vastaan Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaalta.