Pasifistin herkut kesäpiknikille

Kirjoittaja:

Ruuan tarkka käyttö on yksi tapa päätyä kohti reilumpaa maailmaa, jossa kaikilla on mahdollisuus syödä. Kasviproteiinin käyttö ravintona on lihan syömistä ekologisempaa ja jakaa maailman resursseja reilummin. Yhden lihakilon tuottamiseen kun kuluu pahimmillaan jopa parikymmentä kiloa ihmiselle täysin syömäkelpoista ravintoa.

Inkiväärimarengit
1,5 dl kikherneiden säilyketölkin lientä (noin yhden tölkin liemi)
2 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
1 tl jauhettua inkivääriä
(haluamaasi karamelliväriä)

Vaniljamarengit
1,5 dl kikherneiden säilyketölkin lientä (noin yhden tölkin liemi)
2 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
loraus vaniljaesanssia tai ruokalusikallinen vaniljasokeria
(haluamaasi karamelliväriä)

Vatkaa kikherneiden säilyketölkistä valutettu liemi (sähkö)vatkaimella hyväksi vaahdoksi ja lisää joukkoon muut ainekset ja jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on niin kovaa, että siihen jää kuvioita vispilästä ja voit kääntää kulhon ylösalaisin seoksen valumatta kulhosta pois.

Pursota vaahto leivinpaperille pieniksi nokareiksi tai vaikka hauskoiksi muodoiksi (tai annostele lusikalla, jos laatikosta ei löydy sievää jälkeä tekevää pursotinta) ja paista noin 100 asteessa 45 minuuttia ja nosta sitten marengit uunin päälle kuivumaan ja laita seuraava pelti uuniin. Toista, kunnes kaikki marengit on paistettu.

Marengit eivät myöskään pahastu, jos paistat ne jonkin muun paistamisen jälkilämmössä ja unohdat viimeisen pellillisen uuniin vaikka seuraavaan päivään saakka. Sieltä ne sitten löytyvät iloisena yllätyksenä ja täysin syömäkelpoisina. Jos teet isoja marenkeja, niin niiden paistoaika on noin 1,5 tuntia. Jos marenkeja ei syödä heti, ne kannattaa säilyttää tiiviissä rasiassa, etteivät ne kostu ja muutu muhjuisiksi.

Hummus
1 tölkki kikherneitä
1 ruokalusikallinen tahinia (sesamtahnaa)
2 valkosipulin kynttä
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
tilkka vettä (tai kikherneiden tölkin lientä, jos et tee marenkeja samalla kertaa)
persiljaa tai jotain muuta yrttiä

Laita muut ainekset, paitsi vesi ja persilja kulhoon tai tehosekoittimen kannuun ja sekoita tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Jos koostumus on sopivan tahnamainen, hummus on valmista. Jos haluat löysempää, lisää tilkka vettä ja sekoita uudelleen. Jos et tee marenkeja kikherneiden liemestä, säästä liemi ja käytä osa siitä tässä reseptissä ilmoitetun veden paikalla. Tarjoile persiljalla koristeltuna esimerkiksi leivän, porkkanatikkujen ja kukkakaalin kanssa.

Vaikka tämän reseptin ainekset saapuvat kaukaa, ne ovat melko ekologisia ja siten asiallista ravintoa. Säilyketölkkejä ei lennätetä, vaan ne tulevat laivoilla yhdessä kaltaistensa kanssa.

Kuskussalaatti (couscoussalaatti)

1 tölkki kikherneitä
2 dl kuivaa kuskusia
1 nippu (esimerkiksi pieni ruukullinen) tuoretta korianteria
1 kurkku
3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä (murskattuna)
0,5 tl yrttisuolaa

Valmista kuskus paketin ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Pilko sillä aikaa korianteri pieneksi silpuksi ja kurkku ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lopuksi sekoita kaikki ainekset yhteen ja tarjoile korianteritupsulla koristeltuna.

Kasvihuoneissa kasvatettuja kurkkuja ja tomaatteja kannattaa syödä harkiten, sillä niiden hiilijalanjälki on aina melko suuri. Kesällä ne vaativat kuitenkin selvästi vähemmän sähköä kasvaakseen ja kesällä on mahdollisuus myös suosia avomaankurkkuja, joita on mahdollista kasvattaa myös lämmitettyjen kasvihuoneiden ulkopuolella.

Lehden numero:

Aiheet:

Uusimmat jutut samasta aiheesta

Arkinen seitan ja perunamuussi »

Perunat ovat oikein ekologista ruokaa verrattuna melkein mihin tahansa ja kasvavatkin varsin helposti, niiden sisältämä proteiini on hyvälaatuista ja niille kovin harvat ovat allergisia. Minusta henkilökohtaisesti niissä on vain yksi ongelma, ne eivät ole kovin herkullisia. Tämä ongelma on vältettävissä perunamuussissa, sillä perunamuussi on herkullista.

Naattipesto »

Syksyllä on satokausi ja monenlainen ruoka on tuoretta ja herkullista. Naattipesto on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä. Naattipeston paras puoli on, että siinä saadaan käyttöön sellainen ravinteikas osa tuoreista porkkanoista, jota yleensä ei ole tapana syödä.

Sämpylät vaivaamatta »

Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä ei ehkä kerro rauhantyöstä, mutta ahkera pasifisti voi kanavoida tarmonsa johonkin muuhun tähdelliseen, kun ruoka syntyy helposti. Ja kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää?