- Sadankomitean ja Rauhanliiton julkaisivat Pax-lehteä vuoteen 2018 saakka. Voit edelleen tutustua lehden arkistoon. »
- Nähdään 2020 »
- Lasten rikosoikeudellinen vastuu ja lapsisotilas Dominic Ongwenin tapaus Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa »
- Suomen puolustusmenot ovat Euroopan kärjessä »
- 1963 – Suomi murroksen keskellä »
- Sadankomitean linja »
- Mitä kuuluu rauhanlähettiläille? »
- Kansainvälinen rikostuomioistuin antaa toivoa sorretuille rohingyoille »
- Nuoret mukaan päättämään rauhasta ja turvallisuudesta »
- Katuväkivalta Kapkaupungissa »
- 20 vuotta Rauhankoulua »
- Kirja-arvio: Hävittäjähankinta on poliittinen päätös »
- Aseistakieltäytymisuutisia »
- Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille »
- Turkkia rakennetaan luonnon ja ihmishenkien kustannuksella »
- Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos uhkana turvallisuudelle kehitysmaissa »
- David McReynolds 1929-2018 »
- Kirja-arvio: Syyrialaisten toiveet demokratiasta diktatuurin ja islamismin puristuksessa »
- Kirja-arvio: Rauhaa rakentamassa? Kansalaisjärjestöt hauraissa maissa »
- Arkinen seitan ja perunamuussi »
- Valkoiset unikot - pasifistisymbolilla nationalismia vastaan »
- Onnea Matti Mäkelä 70 vuotta! »
Sadankomitea ja Rauhanliitto: Patrian asevientilupa Arabiemiraatteihin peruttava
Patria Oyj julkisti tammikuun lopussa saaneensa 40 panssaroidun pyöräajoneuvon tilauksen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien armeijalta. Rauhanjärjestöt Sadankomitea ja Rauhanliitto vaativat valtioneuvostoa peruuttamaan Patrialle viime vuoden marraskuussa myönnetty vientilupa, koska Arabiemiraatit sotii Jemenissä.
Patrian ajoneuvokauppa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin sai valtiovallan siunauksen valtioneuvoston yleisistunnossa 26. marraskuuta. Vientiluvasta antamassaan lausunnossa ulkoasiainministeriö totesi, ettei viennille ole ulko- ja turvallisuuspoliittista estettä.
"Ulkoministeriön vientilupaa puoltava kanta on hämmentävä, sillä Suomea sitoo EU:n yhteinen kanta aseviennin valvonnasta. Sen mukaan asevienti sotaa käyvään maahan on kielletty", Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen ihmettelee vientiluvan myöntämistä Patrialle.
"Tässä tilanteessa Patrian vientilupa pitäisi ehdottomasti peruuttaa, eikä uusia vientilupia Arabian niemimaan maihin tulisi myöntää, mikäli sota Jemenissä jatkuu", Lahtinen jatkaa.
Valtioneuvosto voi peruuttaa myöntämänsä vientiluvan, mikäli lupaehtoja on rikottu, lupahakemuksessa on annettu vääriä tietoja, mikäli olosuhteet luvan myöntämisen jälkeen ovat oleellisesti muuttuneet tai muusta painavasta syystä.
Suomen armeijalla on myös käytössä Patrian panssaroituja ajoneuvoja. Kuva: Sami Nordlund/Flickr
"Jos Patrian lupahakemuksen käsittelyssä olisi tiukasti noudatettu Suomea sitovia kansainvälisiä sopimuksia, lupaa ei olisi edes pitänyt myöntää. Valtioneuvoston tulisikin ehdottomasti käyttää asevientilakiin sisältyvää oikeutta luvan peruuttamiseen ja osoittaa, että Suomi harjoittaa vastuullista asevientiä", Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius esittää.
Lodenius myös muistuttaa, että samaan aikaan Euroopan parlamentissa on käsiteltävänä kannanotto, jossa esitetään aseviennin keskeytystä Saudi-Arabiaan sekä sen liittolaisille, siis myös Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. "Europarlamentin on määrä äänestää kannanotosta helmikuun lopussa, mutta Suomi voisi toimia jo sitä ennen estämällä Patrian panssariajoneuvojen viennin", Lodenius toteaa.
"Asevienti Arabiemiraatteihin tai Saudi-Arabiaan tarkoittaa myös näiden epädemokraattisten ja ihmisoikeuksia loukkaavien maiden hallitusten tukemista. Lähi-itään on muutoinkin viety runsaasti aseita ja asevarustelun kiihtymiseen liittyy aina aseellisten konfliktien riski", Lahtinen muistuttaa.
Yhdistyneet arabiemiirikunnat on mukana Saudi-Arabian johtamassa liittoutumassa, joka on viime vuoden maaliskuusta lähtien sotinut Jemenissä. Maan terveysministeriön mukaan sotatoimissa on kuollut kymmenessä kuukaudessa 7000 ja haavoittunut runsaat 16000.
YK:n arvioiden mukaan Jemenissä oli joulukuussa 2,5 miljoonaa sisäistä pakolaista. Heinäkuussa maassa toimivat avustusjärjestöt arvioivat, että lähes 80 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee pikaisesti humanitaarista apua, erityisesti ravintoa, vettä ja lääkkeitä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan liittouma on käyttänyt myös rypälepommeja.